Νόσος του Πάρκινσον

Η Νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος η οποία επηρεάζει κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, την κίνηση.

Το ευρύτερα γνωστό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον είναι ο τρόμος ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει με μικρή ένταση από το ένα άνω άκρο. Ωστόσο η νόσος προκαλεί επίσης δυσκαμψία και βραδύτητα στις κινήσεις, συμπτώματα που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο σοβαρά από τον τρόμο.

Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι το ανέκφραστο πρόσωπο, η διαταραχή της ομιλίας και της γραφής ( εξαιρετικά μικρά γράμματα), η διαταραχή της ισορροπίας, και οι διαταραχές από το αυτόνομο νευρικό σύστημα όπως ορθοστατική υπόταση.

Επιπλέον η νόσος προκαλεί διαταραχές ύπνου και απώλεια της αίσθησης της όσφρησης που μπορεί να προϋπάρχουν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα κινητικά συμπτώματα.

Η διάγνωση της νόσου είναι κλινική, στηρίζεται δηλαδή στα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς. Ενδεχομένως, και κατά περίπτωση ίσως απαιτηθεί απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία, ή DAT scan, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα.

Ριζική θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη, αν και πολλά υποσχόμενη φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση με βλαστοκύτταρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά και αποτελεσματικά φάρμακα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα και δίνουν στους ασθενείς ένα καλό επίπεδο ζωής για αρκετά χρόνια.

Καθώς η νόσος είναι προοδευτική και η κλινική εικόνα παρουσιάζει ποικιλομορφία, είναι σημαντικό η θεραπευτική αγωγή να προσαρμόζεται στα συμπτώματα και τις ανάγκες (κοινωνικές- επαγγελματικές) του κάθε ατόμου , και να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK