Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο – Όταν το εγκεφαλικό προειδοποιεί

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο έχει κοινές αιτίες και εκδηλώσεις με ένα κοινό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό που διαφέρει στην περίπτωση του παροδικού επεισοδίου είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων η οποία μπορεί να είναι από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες, και σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη των 24 ωρών.

Άλλη σημαντική ειδοποιός διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του παροδικού ισχαιμικού ο απεικονιστικός έλεγχος του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία δεν αναδεικνύει κάποια βλάβη. Το παροδικό επεισόδιο είναι δηλαδή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο ο οργανισμός καταφέρνει να ξεπεράσει μόνος του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποφεύγοντας μόνιμες βλάβες.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν κάποιον και να δημιουργήσουν υποψία παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δυσχέρεια στην ομιλία ή ακατάληπτος λόγος, ξαφνική παράλυση ή απλά μυϊκή αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι και πτώση της γωνίας του στόματος. Σε κάθε περίπτωση όταν κανείς εντοπίσει τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να κατευθυνθεί το συντομότερο δυνατόν στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή να καλέσει ασθενοφόρο.

Το παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούμε να το θεωρήσουμε μία προειδοποίηση. Είναι μία σαφής ένδειξη ότι ο ασθενής είναι σε υψηλό κίνδυνο το επεισόδιο να επαναληφθεί και αυτή τη φορά να μην είναι παροδικό, αλλά μόνιμο. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ψάξουμε ενδελεχώς τί οδήγησε τον ασθενή εκεί, και να αντιμετωπίσουμε το αίτιο.

Ο έλεγχος που διεξάγεται συνήθως συνίσταται σε έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς με Holter, υπερηχογράφημα καρωτίδων, και έλεγχο για παράγοντες κινδύνου όπως χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση ή σάκχαρο. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τα συνοδά προβλήματα ενδεχομένως χρειαστεί υπερηχογράφημα καρδιάς , ή και έλεγχος για καταστάσεις που προδιαθέτουν σε θρομβώσεις.

Τέλος γίνεται έναρξη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής, και ρυθμίζονται αυστηρά όλοι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK