Ιδιοπαθής τρόμος

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι η πιο συχνή κινητική διαταραχή. Είναι ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από τρόμο (τρέμουλο) με βραδεία προοδευτική επιδείνωση, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά τα άνω άκρα.

Χαρακτηριστικό στις περιπτώσεις ιδιοπαθούς τρόμου είναι ότι το τρέμουλο δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως βραδυκινησία, διαταραχή βάδισης και ισορροπίας, η δυσκαμψία. Αν συνυπάρχουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε πιθανότερο είναι ο τρόμος να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης νόσου όπως για παράδειγμα νόσου του Πάρκινσον.

Πιο συγκεκριμένα ο ιδιοπαθής τρόμος χαρακτηρίζεται από τρέμουλο στα άνω άκρα, συμμετρικά και με επιδείνωση σε περιόδους έντονου άγχους. Δεν καταστέλλεται με τις κινήσεις ενώ μπορεί να επηρεάζει την κεφαλή, την κάτω γνάθο ή και τα χείλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση με την λήψη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μάλιστα το παραπάνω εύρημα είναι τόσο τυπικό, που αποτελεί μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που γίνονται κατά την εξέταση ασθενούς με τρόμο. Όταν ο ασθενής χαλαρώνει, η και στον ύπνο ο τρόμος υποχωρεί πλήρως.

Η διάγνωση γίνεται με το λεπτομερές ιστορικό και την κλινική εξέταση. Απεικονιστικός έλεγχος δεν είναι συνήθως απαραίτητος, παρά μόνο αν υπάρχει αμφιβολία, οπότε και διενεργείται μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, και DAT scan ( εξέταση που ανιχνεύει διαταραχές στους υποδοχείς ντοπαμίνης και χρησιμοποιείται για τη νόσο του Πάρκινσον).

Από την άλλη εργαστηριακός έλεγχος θυρεοειδούς, ηλεκτρολυτών, ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας είναι συνήθως απαραίτητος.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος, άλλοι ασθενείς απαιτούν θεραπεία μόνο πριν από κάποιο στρεσογόνο γεγονός, ενώ άλλοι χρειάζονται συστηματική αντιμετώπιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ μολονότι περιορίζει τον τρόμο, για ευνόητους λόγους δεν αποτελεί θεραπεία. Έτσι θεραπευτικά χορηγούμε β-αναστολείς, αντιεπιληπτικά, και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε φαρμακοανθεκτικές η και πολύ βαριές περιπτώσεις ενδεχομένως χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK