Σύνδρομο ανήσυχων ποδών (Restless legs syndrome)

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδών είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο το οποίο απασχολεί το 10% περίπου του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από μια ακατανίκητη επιθυμία του ασθενή να κινήσει τα πόδια του την ώρα που αυτός ξαπλώνει. Η επιθυμία αυτή συνοδεύεται από μια δυσάρεστη αίσθηση συνήθως στην περιοχή της γαστροκνημίας η οποία δεν υποχωρεί παρά μόνο αν ο ασθενής μετακινήσει τα κάτω άκρα ή σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ανάλογα με τη βαρύτητα, το σύνδρομο μπορεί να προκαλεί μικρή μόνο ενόχληση ή και να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής διαταράσσοντας σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο του ασθενούς. Συνήθως προσβάλλονται άτομα μέσης ηλικίας, το σύνδρομο μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί ακόμα και σε παιδιά

Πολλές καταστάσεις φαίνεται να ενοχοποιούνται για το σύνδρομο ανήσυχων ποδών. Έτσι χρόνιες παθήσεις όπως ανεπάρκεια σιδήρου, χρόνια νεφρική νόσος, διαβήτης ή περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδών. Επιπλέον η χορήγηση φαρμάκων όπως αντιισταμινικών, αντιψυχωτικών και κάποιων αντικαταθλιπτικών μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τέλος το σύνδρομο εμφανίζεται πολλές φορές στο τρίτο τρίμηνο της κύησης αλλά υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Θεραπευτικά, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να βελτιώσουν την υγιεινή του ύπνου τους, και να διακόψουν τη χρήση καφέ, αλκοόλ και τσιγάρου. Το τοπικό μασάζ και το ζεστό μπάνιο φαίνεται να βοηθούν. Φαρμακευτικά, αν υπάρχει σιδηροπενία πρέπει να διορθωθεί και στη συνέχεια χορηγούνται ντοπαμινεργικά φάρμακα, βενζοδιαζεπίνες και σπανιότερα εντιεπιληπτικά ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK