Νευραλγία Τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από στερεότυπα επεισόδια διαξιφιστικού πόνου διάρκειας συνήθως λίγων δευτερολέπτων στην περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου, και μάλιστα συνηθέστερα στο κάτω μισό του προσώπου. Ο ασθενής συχνά τον περιγράφει σαν ηλεκτρικό ρεύμα, και είναι τόσο δυσάρεστος και ανθεκτικός στα συνήθη αναλγητικά ώστε μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση ή και εξάρτηση από αυτα.

Ο πόνος ενδεχομένως εκλύεται μετά από αισθητικά ερεθίσματα στο πρόσωπο, όπως είναι ο κρύος αέρας, το ξύρισμα, ή και η μάσηση. Η κλινική εξέταση συνήθως δεν έχει παθολογικά ευρήματα. Προσβάλλονται κυρίως άτομα ηλικίας πάνω από 40 ετών, ενώ σε περίπτωση που έχουμε συμπτωματολογία σε νεαρότερους ασθενείς αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να πρόκειται για νευραλγία δευτεροπαθή στα πλαίσια υποκείμενου νοσήματος, πχ σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πολλές περιπτώσεις αποδίδονται στην συμπίεση του νεύρου από παρακείμενο αγγείο, συνήθως την άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία.

Η κλασική νευραλγία τριδύμου θα πρέπει να διαχωρίζεται από την συμπτωματική νευραλγία τριδύμου η οποία μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα, συνηθέστερα κάποια φλεγμονή, ή και όγκο που πιέζει το νεύρο. Αν και η διαφοροδιάγνωση είναι συχνά δύσκολη, η ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων και η ατυπία του πόνου είναι συχνά δηλωτικές συμπτωματικής νευραλγίας.

Θεραπευτικά, χορηγούνται φάρμακα για νευροπαθητικό πόνο όπως καρβαμαζεπίνη, γκαμπαπετίνη, λαμοτριγίνη ή τοπιραμάτη. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις θέση έχουν οι χειρουργικές τεχνικές αποσυμπίεσης του νεύρου οι οποίες αρκετά συχνά έχουν καλά αποτελέσματα και μικρό κίνδυνο υποτροπής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK