Αφαιρετικές κρίσεις – Όταν το παιδί δεν είναι απλά αφηρημένο

Οι αφαιρετικές κρίσεις εμφανίζονται τυπικά στην ηλικία των 4 – 10 ετών με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανάμεσα στα 5 και τα 7 έτη. Αφορούν παιδιά τα οποία είναι φυσιολογικά στην ανάπτυξή τους και δεν εμφανίζουν κάποιο άλλο νευρολογικό πρόβλημα.

Στις τυπικές αφαιρετικές κρίσεις ο ασθενής χάνει την επαφή με το περιβάλλον για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα διάρκειας συνήθως λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κρίσεων αυτών είναι ότι απουσιάζουν όλα τα κινητικά φαινόμενα ( σπασμοί, ρυθμικές κινήσεις, ανοιγόκλεισμα βλεφάρων), που θα έκαναν τις κρίσεις εύκολα αναγνωρίσιμες. Μάλιστα επειδή η διάρκειά τους είναι τόσο μικρή συνήθως δεν γίνονται καθόλου αντιληπτές, και ακόμα και αν ο ασθενής συμμετέχει σε συζήτηση εκείνη τη στιγμή αυτό που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι συνομιλητές θα είναι μια μικρή παύση δευτερολέπτων.

Συνήθως αυτός που αντιλαμβάνεται πρώτος ότι κάτι δεν πάει καλά είναι ο δάσκαλος του παιδιού ο οποίος θα αναφέρει στους γονείς ότι το παιδί είναι συχνά αφηρημένο κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οι κρίσεις μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές το εικοσιτετράωρο με αποτέλεσμα κακές επιδόσεις στα μαθήματα που απαιτούν παρακολούθηση προφορικού λόγου και συγκέντρωση.

Ευτυχώς στην περίπτωση των τυπικών αφαιρετικών κρίσεων το δύσκολο κομμάτι είναι να αντιληφθεί κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά και να συμβουλευτεί ειδικό. Αν γίνει αυτό, η διάγνωση με την βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι σχετικά απλή, και η ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή καλή. Απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ίσως χρειαστεί για να αποκλειστούν άλλα αίτια επιληπτικών κρίσεων. Οι κρίσεις αυτές δεν εξελίσσονται συνήθως σε κάποια άλλη μορφή, και με την πάροδο των ετών και την ενηλικίωση συνήθως υποχωρούν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK