Ίλιγγος

Τον όρο ίλιγγο χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την δυσάρεστη ψευδαίσθηση κίνησης (συνήθως περιστροφής) του χώρου γύρω μας, ή και του εαυτού μας μέσα στο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η φράση που πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν: " Το δωμάτιο γυρίζει γύρω γύρω".

Σαν όρο πρέπει να διαχωρίσουμε τον ίλιγγο από την ζάλη, καθώς στην πράξη με την ζάλη ο κάθε άνθρωπος μπορεί να περιγράφει και διαφορετικό σύμπτωμα. Έτσι άλλος μπορεί να εννοεί θόλωση της σκέψης, άλλος τάση προς λιποθυμία, άλλος αστάθεια, άλλος κεφαλαλγία και άλλος πραγματικά ίλιγγο.

Ο ίλιγγος είναι ένα αρκετά δυσάρεστο συναίσθημα, και η αίσθηση της περιστροφής συνοδεύεται συνήθως από εφίδρωση, ωχρότητα, τάση προς εμετό ή και εμετό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής με ίλιγγο έχει όψη ανθρώπου που υποφέρει, και συνήθως μένει ξαπλωμένος και με τα μάτια κλειστά.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ίλιγγος είναι φυσιολογικός και οφείλεται σε δυσαρμονία μεταξύ των ερεθισμάτων που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια μας και από τον λαβύρινθο του αυτιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ίλιγγος που όλοι λίγο πολύ έχουν νιώσει ως επιβάτες αυτοκινήτου σε έναν κακό δρόμο με στροφές. Αντίστοιχα φυσιολογικός είναι και ο ίλιγγος που μπορεί να προκύψει από εξαιρετικά ακραίες κακές θέσεις της κεφαλής, όπως για παράδειγμα όταν προσπαθούμε να βιδώσουμε μία λάμπα.

Στην πλειονότητα βέβαια των περιπτώσεων ο εμμένων ίλιγγος είναι παθολογικός και οφείλεται σε βλάβη είτε του λαβυρίνθου στο αυτί ή του νεύρου που μεταφέρει τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο (περιφερικός ίλιγγος), είτε του ίδιου του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας (κεντρικός ίλιγγος).

Η διάκριση ανάμεσα στις δύο μεγάλες αυτές κατηγορίες ιλίγγου είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ο κεντρικός ίλιγγος μπορεί να είναι ενδεικτικός σοβαρής πάθησης του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποιος όγκος, ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο περιφερικός ίλιγγος αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης και ονομάζεται παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να οφείλεται σε νόσο Meniere, αιθουσαία νευρωνίτιδα και άλλες παθήσεις του ακουστικού νεύρου και του ωτός.

Τέλος συμπτωματολογία ιλίγγου μπορεί να έχουμε στα πλαίσια ημικρανίας ακόμα και χωρίς συνοδό πονοκέφαλο, ή και αγχώδους διαταραχής οπότε ονομάζεται ψυχογενής ίλιγγος.

Για την διάγνωση κεφαλαιώδη σημασία έχει η κλινική εξέταση με την οποία αναζητούμε άλλα σημεία προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία για το αν ο ίλιγγος είναι περιφερικός ή κεντρικός, η και εφόσον υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ βλάβης του εγκεφάλου, πρέπει να διενεργείται απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Στην περίπτωση του καλοήθους ιλίγγου θέσης η θεραπεία συνίσταται στη διενέργεια ενός ειδικού χειρισμού, του χειρισμού Epley, που φαίνεται να είναι αποτελεσματικός σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αντιμετωπίζουμε το υποκείμενο αίτιο, και στην φάση της της οξείας κρίσης ιλίγγου χορηγούμε στον ασθενή συμπτωματική αγωγή προκειμένου να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συνοδά συμπτώματα όπως η ναυτία και ο έμετος αλλά και να υποχωρήσει η δυσάρεστη αίσθηση περιστροφής και η αστάθεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK