Λίγα λόγια για την Άνοια

Με τον όρο άνοια περιγράφουμε ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από επίκτητη επιδείνωση των διανοητικών ικανοτήτων η οποία παρεμβαίνει στην ικανότητα του ανθρώπου να επιτελεί με επιτυχία τις καθημερινές του δραστηριότητες, και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας προσβάλει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των ατόμων άνω των 70 ετών, και το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών έχουν απώλεια μνήμης η οποία μπορεί να αποδειχτεί με την κλινική εξέταση.

Εκτός από τη διαταραχή της μνήμης που είναι και η πιο συχνή διαταραχή, άλλες ικανότητες του ατόμου που επηρεάζονται από την άνοια είναι η ομιλία, ο προσανατολισμός στο χώρο, η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, ενώ συχνά έχουμε οι ασθενείς εμφανίζουν και άρση αναστολών ή και επιθετικότητα.

Καθώς ο ανοϊκός ασθενής αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί και είναι άτομο υψηλότατου κινδύνου για ατύχημα (λ.χ. μπορεί να κάψει ένα σπίτι προσπαθώντας να μαγειρέψει), χρειάζεται 24ώρη επίβλεψη. Μάλιστα συχνά δεν είναι συνεργάσιμος, και μπορεί να φέρει στα όριά τους τους φροντιστές του επιβαρύνοντάς τους ψυχολογικά.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τον όρο άνοια να είναι συνώνυμος της Νόσου Alzheimer, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα η άνοια είναι ένας πολύ ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει πολύ περισσότερες παθήσεις, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μελέτη 1000 με άνοια μόνο το 56% είχε Ν. Alzheimer. Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, είναι οτι αρκετές από τις αιτίες άνοιας μπορεί να είναι θεραπεύσιμες. Χαρακτηριστικά, άνοια μπορεί να προκαλέσει ο υποθυρεοειδισμός, η ανεπάρκεια Β12, η κατάθλιψη, ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, κάποια λοίμωξη, ή ένας όγκος εγκεφάλου, πολλαπλά μικρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και πολλές άλλες παθήσεις. Μάλιστα σε περιπτώσεις που η άνοια προχωράει με γοργούς ρυθμούς η πθανότητα να συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και να μην πρόκειται για N. Alzheimer είναι μεγαλύτερη.

Όταν κανείς αντιμετωπίζει έναν ασθενή που αρχίζει να ξεχνάει, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα:

1) Ποιά είναι η ακριβής διάγνωση;

2) Υπάρχει μία θεραπεύσιμη αιτία για την άνοια;

3) Μπορεί ο γιατρός να βοηθήσει ώστε να βοηθηθούν τα άτομα που φροντίζουν τον άσθενή;

Ακόμα και αν μετά την κατάλληλη διερεύνηση δεν βρεθεί κάποια θεραπεύσιμη πάθηση που να προκαλεί την άνοια, η κατάλληλη αγωγή στον κατάλληλο χρόνο στην πορεία της νόσου μπορεί να δώσει στον ασθενή λίγα ακόμη καλά χρόνια με αξιοπρέπεια, και στην οικογένειά του μία καλή ποιότητα ζωής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK