Πάλι πονάει το κεφάλι μου. Τι πρέπει να κάνω;

Η κεφαλαλγία είναι ένα τόσο συνηθισμένο σύμπτωμα, που αν ρωτήσουμε τυχαία ανθρώπους από τον κοινωνικό μας περίγυρο αν έχουν βιώσει ποτέ πόνο στο κεφάλι θα πάρουμε θετική απάντηση από την μεγάλη πλειοψηφία τους.

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο μεγάλες κατηγορίες κεφαλαλγιών.

Από τη μία μεριά είναι οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες που οφείλονται σε κάποια υποκείμενη παθολογία, που μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή. Στις κεφαλαλγίες αυτές η έγκαιρη διάγνωση του υποκείμενου αιτίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή του ασθενούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κεφαλαλγία της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας ή της μηνιγγίτιδας.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τις λεγόμενες πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες όπως είναι η ημικρανία, η κεφαλαλγία τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία. Οι κεφαλαλγίες αυτές αν και δεν είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς έχουν δύο χαρακτηριστικά που τις κάνουν ιδιαίτερα βασανιστικές. Χαρακτηρίζονται από χρονιότητα και από πόνο μεγάλης έντασης, και εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ταυτόχρονα, επειδή η κεφαλαλγία όπως προαναφέρθηκε είναι κάτι συχνό τριγύρω μας, είναι συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους να μην αναζητούν τη συμβουλή του ειδικού και να χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν φάρμακα ακατάλληλα ή και επικίνδυνα αν χορηγηθούν μακροχρόνια. Αποτέλεσμα είναι να βασανίζονται οι ίδιοι άλλα και πολλές φορές και οι οικογένειές τους χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος καθώς σήμερα έχουμε πια στη διάθεσή μας αρκετά και αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης.

Πρώτο βήμα λοιπόν όταν πονάει το κεφάλι μας είναι να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού και συγκεκριμένα Νευρολόγου. Σε πρώτη φάση και ανάλογα με τους χαρακτήρες του πόνου μας πρέπει να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο η κεφαλαλγία μας να είναι δευτεροπαθής και να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που την προκαλεί, και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κατόπιν, συνεκτιμώντας τα χαρακτηριστικά του πόνου ο Ιατρός μας θα καταλήξει στην διάγνωση της συγκεκριμένης κεφαλαλγίας που μας βασανίζει, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η θεραπευτική αντιμετώπιση εξειδικεύεται για κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Στη φάση αυτή ενδεχομένως χρειαστεί να παρακολουθήσουμε συστηματικά τα συμπτώματά μας χρησιμοποιώντας ένα “ημερολόγιο κεφαλαλγίας”. Η χρήση του ημερολογίου διευκολύνει σημαντικά τη διάγνωση αλλά και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που θα λάβουμε.

Τέλος ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του πόνου ο Ιατρός μας θα μας δώσει την κατάλληλη αγωγή είτε για να αντιμετωπίζουμε τα επεισόδια του πόνου, είτε για να προλαμβάνουμε την εμφάνισή τους.

Έτσι δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόνος στο κεφάλι δεν είναι ποτέ απλά ένας “πονοκεφαλάκος που θα περάσει”. Είναι ένα σύμπτωμα που σίγουρα μας υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρότατης πάθησης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK