Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πιο συχνή πάθηση του μέσου νεύρου. Προσβάλει περίπου 5% του πληθυσμού με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών.

Χαρακτηρίζεται από μούδιασμα και πόνο στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάκτυλο, όπως επίσης και την περιοχή του καρπού ( περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου). Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο αντιβράχιο ή καμιά φορά και σε ολόκληρο το άνω άκρο, και κάποιες φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτείνεται τις νυχτερινές ώρες, μετά από κάμψη του καρπού για παραπάνω από ένα λεπτό , και μετά από ελαφρά πλήξη του καρπού στο ύψος του καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον τα συμπτώματα μπορεί να ανακουφίζονται με το τίναγμα του χεριού. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών του χεριού και ιδίως του αντίχειρα.

Οφείλεται σε σε κάκωση του μέσου νεύρου καθώς αυτό διέρχεται από τον περιορισμένο σε χώρο και με σκληρά τοιχώματα καρπιαίο σωλήνα. Πολλές φορές εμφανίζεται στα πλαίσια άλλων νοσημάτων όπως υποθυρεοειδισμός, μεγαλακρία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, αιματολογικές διαταραχές. Επιπλέον καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η χορήγηση αντισυλληπτικών φαίνεται να προδιαθέτουν στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή οι ανώμαλες στάσεις του καρπού συνήθως στα πλαίσια της εργασίας προδιαθέτουν στην κάκωση του νεύρου και την εμφάνιση του συνδρόμου.

Η επιβεβαίωση του συνδρόμου, όταν υπάρχει η κλινική εικόνα, γίνεται πάντα με ηλεκτρονευρογραφικό – ηλεκτρομυογραφικό έλεχγο. Ο έλεγχος πέραν της διάγνωσης συμβάλει σημαντικά και στην σταδιοποίηση της βλάβης. Επιπλέον παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να δώσει η κάκωση του νεύρου σε οποιοδήποτε σημείο της πορείας του, από τον αυχένα και το βραχιόνιο πλέγμα μέχρι και τον καρπό (Αυχενική ριζοπάθεια, πλεγματοπάθεια, κάκωση στο σύνδεσμο του Struthers, σύνδρομο πρόσθιου μεσόστεου, σύνδρομο στρογγύλου πρηνιστού) . Ο ακριβής εντοπισμός της βλάβης είναι δυσχερής κλινικά, και η διάκριση ανάμεσα στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και όλες τις παραπάνω καταστάσεις γίνεται ουσιαστικά μόνο με το ηλεκτρομυογράφημα.

Η θεραπεία του συνδρόμου είναι είτε συντηρητική στις ηπιότερες περιπτώσεις ή όταν υπάρχει υποκείμενο αίτιο, είτε χειρουργική η οποία συνίσταται στη διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου. Η δε πρόγνωση μετά την επέμβαση είναι πολύ καλή, και η πιθανότητα υποτροπής μικρή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK