Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή της αντίληψης του πόνου από το κεντρικό νευρικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, κόπωση και διαταραχή του ύπνου.

Το άλγος στην ινομυαλγία περιγράφεται συνήθως ως αμβλύ και συνεχές, προσβάλει τυπικά και τα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες. Συνοδεύεται από διαταραχή του ύπνου εξαιτίας του πόνου, και αίσθημα κόπωσης. Ενδέχεται να συνυπάρχει κατάθλιψη η οποία ενισχύεται από το άγχος του ασθενούς για τη φύση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Κάποιες φορές οι ασθενείς αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης, ενώ πολλές φορές συνυπάρχει με κεφαλαλγία τύπου τάσεως, διαταραχές από την κροταφογναθική άρθρωση και ευερέθιστο έντερο.

Οι γυναίκες και τα άτομα με κληρονομικό ιστορικό προσβάλλονται συχνότερα.

Τα συμπτώματα πολλές φορές ξεκινούν μετά από κάποιο τραυματισμό, χειρουργείο, κάποια λοίμωξη ή κάποιο εξαιρετικά στρεσογόνο συμβάν. Φαίνεται πως στους ασθενείς με ινομυαλγία το αίσθημα του πόνου ενισχύεται στο επίπεδο του εγκεφάλου και έτσι βιώνονται ως εξαιρετικά αλγεινά ερεθίσματα τα οποία σε υγιείς ανθρώπους προκαλούν μικρή ή καθόλου όχληση.

Παλαιότερα για να τεθεί η διάγνωση χρησιμοποιούταν μια δοκιμασία με πίεση σε 18 προκαθορισμένα σημεία του σώματος, και εκτίμηση του πόσα από αυτά παρουσιάζουν ευαισθησία. Πρακτικά πλέον η δοκιμασία αυτή δεν εφαρμόζεται καθώς στις περιπτώσεις που έχουμε διάχυτο πόνο και έχει αποκλειστεί κάθε άλλη πιθανή υποκείμενη πάθηση μπορεί να τεθεί η διάγνωση ινομυαλγίας.

Στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή σημαντικό ρόλο παίζει και η τροποποίηση του τρόπου ζωής με έμφαση στην μείωση του stress, την καλή υγιεινή του ύπνου και την επαρκή φυσική άσκηση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΤΣΑΚΑΛΗΣ

ΤΚ 47100, ΑΡΤΑ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΗΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΗΛ 268.17.70.211 6947.814.233

email: kartsakalis@gmail.com

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει μια πιο εξατομικευμένη δυνατότητα χρήσης. Με την πλοήγησή σας στην Ιστοσελίδα συμφωνείτε και αποδέχεστε τη χρήση cookies στον υπολογιστή σας.
OK